Judo examens jeugd 6 en 15 februari

Tijdens de reguliere lessen op 6 en 15 februari zullen de kinderen hun judovaardigheden tonen tijdens het ‘judo examen’. Ouders, vrienden en verzorgers zijn welkom in de zaal (schoenen uit!). Na de les zijn banden en slippen te koop aan de bar. Veel succes allemaal. 

Hoe zat dat ook alweer met die kleuren op de banden?

Judo bestaat uit twee woorden ‘ju’ en ‘do’. Ju is vrij vertaald ‘zacht’ en do is vrij vertaald ‘weg’. Judo is een ‘levensweg’ en iedere judoka bewandelt het pad op zijn/haar eigen manier. De judosport kent een banden-systeem. De kleur van de band geeft aan hoe gevorderd een judoka is. Een beginnende judoka begint met de witte band (6e kyu graad). Elk half jaar houden we een examen waar de judoka zijn judovaardigheden laat zien. Zodra het examen succesvol is afgelegd krijgt de judoka een nieuwe kleur slip. Deze slip wordt op de judoband gezet.

Na de witte band komt de gele slip, daarna de oranje-, groene-, blauwe- en bruine slip (een judoka zit dan 2/3 jaar op judo). Soms kan een judoka een slip overslaan zodra deze uitmuntend heeft gepresteerd. Na de gele band komen achtereenvolgend de oranje-, groene-, blauwe- en bruine band (1e kyu graad). Deze bandexamens worden bij elke judoschool gehouden, de judoschool bepaalt zelf wie welke band/slip behaalt.

Een judoka moet minimaal 16 jaar zijn (en 3 jaar lid zijn van de Judobond Nederland) om judo examen te doen voor de zwarte band (1e dan). Dit examen wordt op districtsniveau gehouden. Dit geldt ook voor de 2e en 3e dan examen. Wil een judoka 4e of 5e dan examen doen, dan wordt dit op nationaalniveau gehouden. Voor elk examen gelden bepaalde regels. Zo moet je voor de zwarte band of hoger een kata laten zien. Een kata is een vaste vorm van bepaalde judotechnieken. Zodra je 6e dan examen wilt doen moet je een proefschrift schrijven en moet je voldoen aan een aantal vast gestelde punten. De kleur band is dan rood/wit geblokt. Ook de 7e en 8e dan graad is een rood/wit geblokte band. Deze banden kun je alleen behalen via een bijzondere promotie. Je moet dan veel hebben gedaan voor de judosport.

De 9e – 10e en 11e dan graad is een rode band, deze kun je alleen door bijzondere promotie behalen. Anton Geesink is een van de weinige 10e dan-houders in Nederland. Hij heeft veel gedaan voor de judosport en bedacht de witte en blauwe judogi (judo pak) die je draagt bij wedstrijden. Er is maar één persoon die de 12e dan judo heeft en dat is Jigoro Kano, de grondlegger van de judosport. Op zijn sterfbed zou Jigoro Kano gezegd hebben: “Ik wil worden begraven met een brede witte band omdat iedereen een leerling blijft. Zo is de cirkel weer rond; je begint met wit en zal ook weer eindigen met wit.”

Previous Post

WFJC tweede Ronde

Next Post

Clubkampioenschappen groot succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =

Scroll to top